ESKİŞEHİR / ODUNPAZARI - Yunus Emre Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Elektrik-Elektronik Teknolojisi Alanı

ELEKTRİK ELEKTRONİK TEKNOLOJİLERİ ALANI

Ò  Elektrik-Elektronik Teknolojisi alanı, altında yer alan dallarının yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

Ò  Elektrik-Elektronik Teknolojisi alanı bugün diğer tüm alanları geliştiren, temel ve üretken bir sanayiye dönüşmüş durumdadır.

AlanIn AltInda Yer Alan Dallar

Ò  Elektrik Tesisatları ve Dağıtımı

Ò  Endüstriyel Bakım Onarım,

Ò  Elektronik ve Haberleşme Dalı

Ò  Elektrik-Elektronik Teknolojisi alanında eğitim almış kişiler, kamuya veya özel sektöre ait işletmelerde çalışabilirler, kendi iş yerlerini de açabilirler.

Endüstriyel Bakım ve Onarım Dalı

Ø   DC ve AC devre çözümlerini yapmak.

Ø   Analog devre elemanlarını seçmek.

Ø   Lojik devreleri tasarlamak ve kurmak.

Ø   Dahili ve harici tesisatın bakım ve onarımını yapmak.

Ø   Hassas lehimleme ve güç kaynağı işlemlerini yapmak.

Ø   Bilgisayar ortamındaki işlemleri yapmak.

Ø   Elektronik sistemlerin arızasını tespit etmek.

Ø   Sistemlerin arızalarını gidermek.

Ø   Elektrik makineleri ve kontrol sistemlerini kullanmak.

Ø   Elektrik makineleri ve kontrol sistemlerinin arızalarını gidermek.

Ø   Dijital elektronik devreleri kurmak.

Ø   Mikrodenetleyici ile devre dizayn edip sistemi çalıştırmak.

Ø  İş Bulma İmkanları

Ø  Endüstriyel bakım onarım elemanının, iş bulma imkânları oldukça fazladır. Kamuya ve özel sektöre ait kurum ve kuruluşların elektrikle ilgili birimlerinde, elektrik santrallerinde, fabrikalarda, şantiyelerde ayrıca, güç elektroniği, PLC yazılım ve uygulamaları, ölçüm/kontrol sensör sistemleri onarımı, elektronik AC, DC sürücü  üniteleri onarımı, otomasyon sistemleri bakımı, elektronik kart onarımı, endüstriyel ağlar, enstrümantasyon ve elektromekanik gibi alanlarda istihdam edilmektedirler.

Ø  Kendi iş yerlerini açabilir ya da fabrikalarda bakım onarım elemanı olarak istihdam edilebilirler.

Ø  Büyük ölçekli işletmeler genellikle elerindeki standart kapsamında tanımlanan tüm görevleri yapan endüstriyel bakım-onarım elemanı istihdam ederken, küçük ölçekli işletmeler özellikle cihazların ayarını yapma, baskılı devre hazırlama gibi işleri bu hizmetleri veren elektronik bakım-onarım firmalarından satın almaktadır.

Elektrik Tesisatları ve Dağıtımı DALI

Ø

Elektrik Tesisatları ve Dağıtımı meslek elemanının sahip olması gereken bina içi ve dışı elektrik tesisatları ve tüm elektrik panolarının kurulumunu ve bakım onarımını yapma yeteneklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Ø  Meslek Elemanlarının Görevleri;
• İş planı yapmak
• İşçi sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili önlemler almak
• Elektrik boru ve kasalarını yerleştirmek
• Sıva altı ve sıva üstü elektrik tesisatını döşemek
• Hazır bir otomatik kumanda sisteminin tesisata bağlantısını yapmak
• Tesisatı kontrol etmek ve onarmak
• Ev, ticarî kuruluş, fabrika, atölye ve benzeri yerlerde bulunan elektrik tesisatını, ek ve yeni tesisler için, elektrikli ekipmanları, proje, şema ve standartlara uygun olarak kurarak, işletmeye hazır hale getirmek
• Elektrik sistem ve teçhizatının kontrol bakım ve onarımına yardımcı olmak
• Pano malzeme montajı yapmak
• Teçhizata etiketleme, kodlama yapmak
• Kablo montajı yapmak
• Pano testini yapmak
• Tesiste ve sahada pano montajı yapmak

Lise düzeyinde meslekî eğitim endüstri meslek liselerinde verilmektedir.

Elektronik ve Haberleşme dalı

İş Bulma İmkanları

Ø  Ülkemizde  bu  alanın  altında  yer  alan  mesleklerinde  iş  bulma  imkânı  oldukça fazladır. Özellikle  sanayinin  gelişmiş  olduğu  bölgelerde  bu  meslek  elemanlarına  yoğun şekilde ihtiyaç duyulmaktadır.

Ø  Kamuya ve özel sektöre ait kurum ve  kuruluşların ilgili birimlerinde istihdam edilmektedirler. İşletmelerin  teknik  servislerinde,  fabrikalarda,  büyük  ölçekli  firmaların teknik departmanların da çalışabilir veya kendi iş yerlerini açabilirler.

Ø  Elektronik ve Haberleşme  teknik elemanı, ülkemizde son yıllarda yaygınlaşan dallardan biridir. Bu konuda nitelikli elemana olan ihtiyaç sürekli artmaktadır. Görüntü,  Güvenlik ve Haberleşme sistemleri konusunda çalışan firmalarda iş bulunabileceği gibi Kanunlarda belirlenen şartları yerine getirmeleri durumunda, kendi işyerlerini açabilmektedirler.

ELEKTRİK ELEKTRONİK TEKNOLOJİLERİ ALANI

Eğİtİm ve Karİyer İmkânlarI

Ø  Meslek lisesinden sonra "Yükseköğretime Geçiş Sınavı"nda başarılı olanlar, lisans programlarına ya da meslek yüksekokullarının ilgili bölümlerine devam edebilirler. Sınavsız yerleşebilecekleri ön lisans programları da mevcuttur.

Ø  Elektrik-elektronik alanında öğrenim gören öğrenciler, 2547 sayılı Kanunun 45. maddesine 4702 sayılı Kanun ile eklenen E bendi uyarınca mezun olduklarında; itfaiyecilik ve yangın güvenliği, biyomedikal cihaz teknolojisi, elektrik, elektrik-elektronik teknikerliği, elektronik haberleşme, elektronik haberleşme (uzaktan eğitim), endüstriyel elektronik, endüstriyel elektronik (uzaktan eğitim), endüstriyel otomasyon, endüstriyel otomasyon (uzaktan eğitim), ev cihazları teknolojisi, hidroelektrik santralleri, mekatronik, mekatronik (uzaktan eğitim), otomotiv, radyo ve televizyon tekniği, termik santral makineleri, termik santrallerde enerji üretimi bölümlerine sınavsız geçiş hakkına sahiptir. Bu programlarda meslek yüksek okuluna devam eden öğrenciler öğrenim süreleri sonunda Dikey Geçiş Sınavı'na girer. Bu sınavda başarılı olanlar lisans programlarına geçiş yapabilir.

Ø

Üniversite Yerleşimi               ^

·         2 yıllık Ön lisans Programları(bitirenler tekniker ünvanına sahip olurlar)

·         Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği